Hans Ruijssenaars

Hans Ruijssenaars Architecten


“Hout heeft akoestisch goede eigenschappen. Het ruikt heerlijk, het voelt goed en het ziet er fantastisch uit. Het prikkelt alle zintuigen!”

 


Architect Hans Ruijssenaars bouwde in de tuin van zijn huis in Baarn een werkatelier van hout. “Je verzamelt veel na al 40 jaar als architect werkzaam te zijn. Ik teken alles uit met potlood en Oost-Indische inkt. Bij elkaar misschien wel 10.000 schetsen. En dan heb ik nog een enorme verzameling boeken.” Ruijssenaars ontwierp daarom een eigen werkatelier van 30 bij 6 meter. Hout speelt de hoofdrol in het beeldschone juweeltje.

Onbehandeld Lariks
Waar het kan heeft Ruijssenaars het hout onbehandeld toegepast en voor Siberisch Lariks gekozen. “Lariks krijgt onbehandeld een mooie goudoranje kleur. Het gaat mooi met het licht om en kijk eens naar de jaarringen en het hars!” Ruijssenaars houdt van het natuurlijke verouderingsproces van hout. “Het hout bepaalt de kleur dat het gaat worden, niet de architect.“

De hoogte van het atelier varieert tussen de 3 en 5 meter. Het staat vlakbij de erfafscheiding. Daarom heeft Ruijssenaars goed nagedacht over een constructie om voldoende daglicht binnen te krijgen. “Hout is een begrijpelijk materiaal om mee te werken. Ik had niet geweten hoe ik dit anders had kunnen maken. Voor de skeletstructuur is staal te kil en metselen zinloos. Hout kan gemakkelijk door de gevel heen, zowel binnen als buiten toegepast worden en kent geen koudebruggen.” Belangrijk onderdeel van het werkatelier is een archief 2,5 meter diep onder de grond. Met behulp van prefab elementen is dit in 1,5 dag geplaatst. De bouw van het atelier erboven duurde ongeveer een jaar en is in oktober 2011 opgeleverd. Door de constructie lijkt het dak te zweven op een wolk van licht. De meubels in het atelier zijn speciaal ontworpen en uiteraard van hout.Hout, de bewuste keuze
Ruijssenaars loopt al een tijdje mee als architect en ziet een verschuiving in het gebruik van hout bij architecten. Was het gebruik van hout 20 jaar geleden nog een taboe, steeds meer architecten waaronder Ruijssenaars kiezen nu bewust voor hout. Ook Ruijssenaars zelf deed in eerste instantie weinig met hout in zijn ontwerpen. “Ik gebruikte alleen hout voor spouwlatten en binnendeuren. Met het ‘schrootjes tijdperk’ nog vers op ons netvlies vonden we hout maar niks.” Het denken en construeren in hout was tamelijk ongebruikelijk voor architecten. Maar sinds de jaren ’90 verandert dit. De mogelijkheden met hout lijken oneindig te zijn. Het is niet alleen een duurzaam en mooi materiaal, maar ook zeer goed bruikbaar voor innovatieve hoogstandjes. Het werkatelier van Ruijssenaars is hiervan een zichtbaar bewijs. “Voor mij kwam de kentering met mijn ontwerp voor het theater in Schiedam. Gelukkig maken vele architecten nu deze stap.” In het ontwerp van het theater in Schiedam maakte Ruijssenaars de bewuste keuze voor hout vanwege het brede contact met alle zintuigen. “Hout heeft akoestisch goede eigenschappen. Het ruikt heerlijk, het voelt goed en het ziet er fantastisch uit.  Het prikkelt alle zintuigen!”
Gewicht: 
20