Tom Frantzen

Lemniskade BV / Frantzen et al Architecten BV

Architect, projectontwikkelaar
http://www.frantzen.nl
office@frantzen.nl


"Vanuit gezond verstand en goed fatsoen kiezen wij voor duurzaamheid en bouwen met hout!"


Samen met mede-initiatiefnemer Claus Oussoren werkt Tom Frantzen aan het hoogste gebouw van hout in Nederland: Patch22. Een woordspeling op Catch22. Bovendien wordt het gebouw gerealiseerd op kavel 22. Frantzen (architect) en Oussoren (bouwkundig adviseur) zijn in dit project ook de projectontwikkelaars. “We wilden zelf de keuzes kunnen maken. Daarom hebben we dit project zelf geïnitieerd en ‘simpele duurzaamheid’ als uitgangspunt genomen.”

Simpele duurzaamheid
Maar wat bedoelen de heren met ‘simpele duurzaamheid’ en welke rol speelt hout daarin? Het begon allemaal met het ontwerpen van een multifunctioneel gebouw. Een gebouw dat zowel als woon- en als werkruimte te gebruiken is én flexibel inzetbaar is. “Voor ons betekent duurzaam niet alleen de keuze voor duurzame materialen, maar ook een gebouw dat lang mee kan gaan en door de tijd heen eenvoudig aangepast kan worden.”, aldus Frantzen. “We begonnen ons ontwerp vanuit het praktische probleem dat veel kantoorgebouwen niet flexibel inzetbaar zijn, aangezien je de leidingen  die je voor een woonfunctie nodig hebt niet in de vloer kwijt kunt. We bedachten daarvoor een houten vloer met uitneembare tegels. Daar hebben we als ware het gebouw omheen bedacht.”

Volledig in hout
Het gebouw wordt volledig in hout opgezet en het streven is ‘cradle to cradle’. Nooit eerder werkten beide heren op deze schaal met hout. Het gebouw is 30 meter hoog en bestaat uit 7 lagen. De onderste laag is van beton. Hout is een licht materiaal en er was iets nodig om de lagen hout op vast te zetten, aldus Frantzen. Er is gekozen voor inlands Lariks voor de hoofdconstructie. Vanuit de ‘cradle to cradle’ gedachte en ons uitgangspunt van ‘simpele duurzaamheid’ is hout de juiste keuze. “Hout is de enige hernieuwbare grondstof. Je gebruikt een boom, er groeit een nieuwe boom en na 50 jaar staat er weer een even dikke boom Een simpel verhaal, dat begrijpt iedereen!”

In 2009 zijn Frantzen en Oussoren gestart met de ontwikkeling van Patch22. Dat het gebouw er nog niet staat, heeft niet met de complexiteit van het gebouw te maken, aldus Frantzen. De ‘simpelheid’ komt ook in het ontwerp terug. Wat veel tijd kost, is de wijziging van het bestemmingsplan en de overheidsprocedures die nodig zijn. Aangezien het zowel een woon- als werkbestemming krijgt, is dit een lang proces. De heren hopen in 2012 met de verkoop en vervolgens de bouw te starten.Architectenspreekuur
Om het ontwerp te testen en te ‘fine tunen’ bezochten Frantzen en Oussoren onder andere het architectenspreekuur van Centrum Hout. De houten gevels kwamen in het architectenspreekuur ter sprake en een constructeur heeft de houten constructie geverifieerd. Ook is de detaillering bekeken, met name de knopen van de vakwerkliggers die aan weer en wind zijn blootgesteld. Het bezoek aan het architectenspreekuur was nuttig, aldus Frantzen. “Het voorkomt een hoop fouten. We wisten na afloop precies waar we op moesten letten.”

Voordelen van hout
De eerste ervaring met het integraal ontwerpen en bouwen in hout bevalt Frantzen en Oussoren. “Hout kent een heel begrijpelijke manier van bouwen. Ook ontbreken koudebruggen bij hout wat de detaillering relatief simpel maakt. En hout ziet er natuurlijk prachtig uit en het ruikt lekker!” Maar bovenal was de keuze voor hout de meest logische keuze vanuit het streven om een duurzaam gebouw te ontwerpen. In de keuze voor een duurzaam gebouw zijn Frantzen en Oussoren geen ideologische kruisridders. “Wij zijn daar op een heel normale manier mee bezig. Het is iets wat je gewoon moet doen. Vanuit gezond verstand en goed fatsoen kiezen wij voor duurzaamheid en bouwen met hout!”, aldus Frantzen.
Gewicht: 
22