Claus en Kaan Architecten winnen Houtarchitectuurprijs 2012

28
nov
2012
“Het ontwerp van NIOO KNAW in Wageningen is het voorbeeld van de zoektocht naar een optimum tussen energie- en materiaalgebruik enerzijds en constructieve en functionele eisen anderzijds. Hout is in dit ontwerp de vereenzelviging van de duurzaamheid die dit gebouw in al zijn elementen ademt, zonder ook maar enige concessie te doen aan de esthetische kwaliteit. Dit alles heeft volgens de jury geleid tot een nieuw pronkstuk in de Dutch Design-traditie waarbij hout zich manifesteert in  uitzonderlijke, hoogstaande architectuur.” Met deze lovende woorden overhandigde juryvoorzitter en BNA-directeur Fred Schoorl de bokaal van de Houtarchitectuurprijs ‘de Krul’ aan Claus en Kaan Architecten. De prijsuitreiking van de Houtarchitectuurprijs vond plaats tijdens de Nationale Houtdag in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Voor het eerst werd er dit jaar ook een Oeuvreprijs toegekend. Hans Ruijssenaars mocht deze in ontvangst nemen gezien zijn decennialange bijdrage aan de waardering van hout als volwaardig bouwmateriaal.

De Houtarchitectuurprijs is een initiatief van Centrum Hout. De prijsvraag vindt eens in de twee jaar plaats om bouwprojecten te belonen die de toepassingsmogelijkheden en eigenschappen van hout optimaal tot hun recht laten komen. In totaal kende de Houtarchitectuurprijs in 2012 zevenzestig inzendingen (www.dehoutprijs.nl). Een divers palet aan inzendingen en een goede afspiegeling van de praktijk van het bouwen met hout en de veelzijdigheid van hout en houtproducten anno 2012. De vakjury beoordeelde de inzendingen op projectniveau waarbij werd gekeken naar de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de algemene bijdrage van het ontwerp aan het imago van hout binnen de architectuur. Daarnaast werden de inzendingen beoordeeld op vernieuwende aspecten in het ontwerp of andere bijzondere bijdragen aan houtarchitectuur. Het duurzaamheidsgehalte werd beoordeeld in brede zin waarbij levensduur, milieubelasting, nauwkeurige detaillering en uitvoering en materiaalselectie per toepassingsgebied zijn meegenomen. 

Niet alleen het ontwerp van Claus en Kaan Architecten viel in de prijzen. De twee prijs werd uitgereikt aan Mecanoo architecten voor Kaap Skil, museum van jutters en zeelui in Oudeschild (Texel). “Pure poëzie in hout; een architectonisch icoon.”, aldus Schoorl over Kaap Skil. MVRDV won de derde prijs met de Bibliotheek Boekenberg in Spijkenisse. Ook voor dit ontwerp mooie woorden van de juryvoorzitter: “Voorbeeldig houtgebruik, durf en pure Hollandse tegendraadsheid die navolging behoeft!”

Voor het eerst werd er deze editie van de Houtarchitectuurprijs ook een Oeuvreprijs uitgereikt. Hans Ruijssenaars ontving deze prijs uit handen van Fred Schoorl gezien zijn belangrijke en decennialange bijdrage aan de waardering van hout als volwaardig bouwmateriaal. “Was het in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog ‘not done’ om hout te gebruiken, Ruijssenaars bewees keer op keer het tegendeel met zijn subtiele, maar prominente houtgebruik op die plaatsen waar de eigenschappen van hout de zeggingskracht van zijn ontwerpen versterkte.”, aldus Schoorl. Ruijssenaars onmiskenbare zoektocht naar de veelzijdigheid en toepassingsmogelijkheden van hout in de gebouwde omgeving heeft prachtige resultaten als uitkomst. Spraakmakend zijn de Stadserf te Schiedam en de faculteit Rechten van de universiteit in Leiden.

De jury van de Houtarchitectuurprijs in 2012 bestond uit: voorzitter drs. Fred Schoorl (directeur Bond van Nederlandse Architecten - BNA), prof.dr.ir. Jan Willem van de Kuilen (hoogleraar Houtconstructies en Houttechnologie Technische Universiteit Delft/Technische Universiteit München, ir. Tanja Buijs-Vitkova architect (Aiscube) en Hans de Groot (hoofdredacteur Het Houtblad). Secretaris was ir. Eric D. de Munck, namens Centrum Hout.

De Houtarchitectuurprijs vormt samen met de Houtinnovatieprijs de Houtprijs. De Houtinnovatieprijs is ook op de Nationale Houtdag uitgereikt.

Reacties

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.