Klimwand wint Houtinnovatieprijs 2012

28
nov
2012
“Het ontwikkelde parametrisch ontwerpsysteem brengt constructieve en numerieke technieken samen. Hiermee kunnen  snel en efficiënt, complexe vouwschalen in wilde vorm worden gecreëerd. Het systeem wordt op dit moment toegepast voor klimwanden. De jury ziet met het gebruik van dit systeem brede toepassingsmogelijkheden voor hout.”  Met deze woorden overhandigde juryvoorzitter en hoogleraar houtconstructies aan de TU Eindhoven Jos Lichtenberg de bokaal van de Houtinnovatieprijs ‘de Krul’ aan ONL [Oosterhuis_Lénard]. De prijsuitreiking van de Houtinnovatieprijs vond plaats tijdens de Nationale Houtdag in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De Houtinnovatieprijs is een initiatief van Centrum Hout en vindt eens in de twee jaar plaats om innovatieve houttoepassingen in de bouw te stimuleren.

In samenwerking met Mountain Network en ARCADIS ontwikkelde ONL een parametrisch ontwerp- en productiesysteem waarmee vrij gevormde, volledig zelfdragende schaalconstructies in hout zijn te maken. Het systeem is volledig geautomatiseerd waardoor rekening gehouden kan worden met problematische richtingsveranderingen van de krachten die ontstaan bij contactvlakken en knooppunten in complexe vrije geometrie. De constructie is zodanig ontworpen dat er geen onnodige contactvlakken ontstaan waardoor een complex systeem toch eenvoudig uit te voeren is. Met dit systeem kunnen grote overspanningen en grote overhangen worden gerealiseerd door de optimalisatiemogelijkheden van het systeem. Het ontwikkelde systeem maakt secundaire constructies overbodig, omdat elk element direct onderdeel is van de constructie. Dit biedt een scala aan nieuwe mogelijkheden voor architectonisch ontwerp met houtconstructies in een beperkte tijd en met een beperkt budget. Op dit moment wordt het systeem toegepast voor klimwanden. Lichtenberg: “De jury ziet door gebruik van dit systeem bredere toepassingsmogelijkheden van hout in een heel nieuwe vorm. Door het gebruik van engineered wood products als kruislaaghout (CLT) zou deze vorm van ontwerpen mogelijk een vlucht kunnen nemen in de buitenruimte.”

De Houtinnovatieprijs wordt voor de zevende keer toegekend door Centrum Hout. Met de prijs wil Centrum Hout bedrijven, instellingen en ontwerpers belonen voor innovatieve houttoepassingen in de bouw. In aanmerking komen onder meer technieken, productverbeteringen, bouwmethoden en innovaties. In totaal kende de Houtinnovatieprijs in 2012 tien inzendingen (www.dehoutprijs.nl). De jury vond dit een magere oogst. De ervaring leert dat in economisch moeilijke tijden een actief deel van het bedrijfsleven innoveert, maar dat er ook bedrijven zijn die juist kiezen voor kostenbeheersing en een focus op commercie. De voorzitter moedigde bij de uitreiking het bedrijfsleven aan de kansen die ook deze tijd van grote veranderingen ruimschoots biedt, te grijpen. Dat doet niets af aan de kwaliteit van de winnende inzending. De jury is erg onder de indruk van het innovatiegehalte van de klimwand. De jury heeft bij de beoordeling gekeken naar het innovatiegehalte, de relevantie hiervan voor de positie van hout in de bouw, acceptatie door de markt, het economische perspectief en milieuaspecten.

De jury van de Houtinnovatieprijs bestond in 2012 uit: prof.ir. Frans Bijlaard, emeritus-hoogleraar TU Delft, faculteit Civiele Techniek, vakgroep Staal- en houtconstructies; prof.ir. Nico Hendriks, emeritus-hoogleraar TU Eindhoven, faculteit Bouwkunde, ir. Jack de Leeuw, algemeen directeur SBR te Rotterdam en prof.dr.ir. André Jorissen, hoogleraar houtconstructies TU Eindhoven. De jury stond onder voorzitterschap van prof.dr.ir. Jos Lichtenberg, hoogleraar productinnovatie aan de TU Eindhoven, faculteit Bouwkunde, medeoprichter van Inno-Experts en voorzitter van de stichting Slimbouwen. Jurysecretaris was ir. Eric D. de Munck van Centrum Hout.

De Houtinnovatieprijs vormt samen met de Houtarchitectuurprijs de Houtprijs. De Houtarchitectuurprijs wordt ook op de Nationale Houtdag uitgereikt.

Reacties

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.