Ook tweede editie projectseminar 'Velve-Lindenhof' succesvol

14
feb
2012
Gezien de vele aanmeldingen en enthousiaste reacties vond 14 februari de tweede editie plaats van het projectseminar over het grootste passiefhuis-project in Nederland: de ‘Velve-Lindenhof. Centrum Hout organiseerde het projectseminar in samenwerking met de Vereniging van Houtskeletbouwers. De 50 deelnemers waren te gast bij de Groot Vroomshoop.

Na een woord van welkom door dagvoorzitter Eric de Munck van Centrum Hout, was het woord aan Gerard Beltman, directeur van de Groot Vroomshoop. Hij introduceerde De Groot Vroomshoop en de Vereniging van Houtsksletbouwers.  Het projectseminar is mede georganiseerd vanuit het promotieplan Houtskeletbouw.

Bert Thunissen, bedrijfsleider HSB (houtskeletbouw) bij De Groot Vroomshoop gaf een korte inleiding op het project De Velve-Lindenhof. Thunissen vertelde over het belang van goede ketenpartners, samenwerking en integratie. Dit komt ten goede aan het gehele project. Specifiek noemde Thunissen de detaillering van de passiefhuisbouw die door kennis van alle partners is ontwikkeld tot een praktisch en werkbaar geheel. Samenwerking is cruciaal om tot een goed en werkbaar plan te komen.

Harm Valk, senior adviseur energie en duurzaamheid van het ingenieursbureau Nieman ging in op de bouwfysische aspecten van het project, zoals het ontwerp, de thermische schil, gevelopbouw, koudebruggen, comfort, vocht, akoestiek, brandveiligheid en ventilatie. Na zijn betoog waren de deelnemers op de hoogte van alle details.

Na de inleidende presentaties brachten de deelnemers een bezoek aan de productiehal van de Groot Vroomshoop waar de HSB dak-, wand- en gevelelementen worden gemaakt voor de Velve-Lindenhof. De Groot Vroomshoop maakt per dag de elementen voor 4 woningen! Daarna was het tijd om het project zelf te bekijken. Onder deskundige leiding van het bouwteam, waaronder Te Pas Bouw werden de deelnemers rondgeleid door de modelwoning en de woningen in aanbouw. De deelnemers waren onder de indruk van de bouwsnelheid, het comfort in de modelwoning en de afwerkingsgraad. De Velve-Lindenhof is het grootste nieuwbouw passiefhuis-project. In Nederland. Er worden 129 woningen met een epc (energieprestatiecoëfficiënt) van 0,4 gerealiseerd en 82 woningen hebben het passiefhuis keur.

Na de rondleiding is het woord aan Bart Jonker, ontwikkelingsmanager van woningcorporatie De Woonplaats. Jonker vertelde in zijn presentatie over het proces in de wijk. Sinds 2005 zijn de bewoners nauw betrokken bij de nieuwe plannen voor de Velve-Lindenhof. Het ontwerp is onder leiding van een architect samen met de bewoners gemaakt. De bewoners zijn tijdens de sloop en bouw ondergebracht in een wisselwoning en kregen de mogelijkheid om weer terug te keren. Naast de wensen van de bewoners stelde De Woonplaats een aantal wensen aan de woningen ten aanzien van innovatief bouwen, duurzaamheid en energiebesparing. In combinatie met snel bouwen, zo min mogelijk overlast in de buurt en licht bouwen, was de keuze voor houtskeletbouw snel gemaakt.

Tot slot was het woord aan Jeroen Haverkate, architect bij Beltman Architecten die de wensen van de bewoners en De Woonplaats vertaalde in een ontwerp. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er door de deelnemers enthousiast nagepraat over het unieke project.

Bekijk de presentaties van de sprekers:
Bert Thunissen, De Groot Vroomshoop
Jeroen Haverkate, Beltman Architecten
Harm Valk, Bureau Nieman
Bart Jonker, De Woonplaats

Met dank aan Henk ten Bouwhuis voor de foto

Reacties

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.