Verslag Hout-café ‘Hout in buitentoepassingen’

18
maa
2014

Ruim 30 personen, veelal werkzaam in de houthandel, verzamelden zich op 13 maart jl. voor het tweede Hout-café van Centrum Hout. Het thema was ‘Hout in buitentoepassingen’. Twee sprekers praatten de deelnemers bij over de aandachtspunten bij de handel en toepassing van hout in loopdekken en gevelbekleding.


Loopdekken

De eerste spreker was Gerrit Boonzaaijer van J. Boonzaaijer Aannemingsbedrijf B.V. Gerrit Boonzaaijer hield een presentatie over houten loopdekken en de specifieke aandachtspunten daarbij. Hij gaf aan dat het belangrijk is dat zowel de uitvoerder als de leverancier al in het begin van het planproces betrokken worden. Dan kan er nog de mogelijkheid om invloed te hebben op de detaillering en houtsoortenkeuze. Nog te vaak gebeurt dit niet en wordt er door de opdrachtgever/architect, al dan niet bewust, teveel de randen opgezocht van de productmogelijkheden. Ook ontbreekt bij deze partijen vaak de specifieke kennis over het product.

Wanneer de uitvoerder en leverancier in vroeg stadium betrokken zijn, kan er daar waar nodig op tijd bijgesteld worden en worden onnodige risico’s voorkomen. Ook in verband met de beschikbaarheid is het belangrijk om als uitvoerder/leverancier al in een vroeg stadium betrokken te zijn om de bestelling op tijd uit te kunnen zetten. Gerrit Boonzaaijer geeft de houthandel mee dat er 3 aspecten van belang zijn bij de toepassing van loopdekken; 1) Vakmanschap, 2)(Kennis over) het vochtgehalte van het hout en 3) Houtkwaliteit en beschikbaarheid.
Bekijk de presentatie over loopdekken


Gevelbekleding

Olav Pouw van Centrum Hout ging vervolgens in op houten gevelbekleding dat steeds vaker toegepast wordt als eyecatcher op gebouwen en woningen. Onderwerpen die daarbij aan bod kwamen, zijn de keuze van het juiste product op de juiste plaats, voorkomen van foutief/onjuist gebruik, vragen, eisen en verplichtingen. Centraal in zijn presentatie stond daarbij de rol van de houthandel. Olav Pouw gaf de houthandel mee te voldoen aan de informatieverplichting die je als leverancier richting je klant hebt. Door te zorgen voor goede gebruikersvoorschriften en voorlichting te geven, ontstaan de gewenste resultaten. Kortom, zorg dat je klant zich bewust is van en rekening houdt met de productmogelijkheden.
Bekijk de presentatie over gevelbekleding

De meeste vragen vanuit de zaal gingen over het brandvertragend behandelen van hout. In het Hout-café van 16 april is ‘Hout en brand’ het centrale thema en wordt er volop aandacht besteed aan het brandvertragend behandelen. Aanmelden voor het Hout-café op 16 april kan door een mail te sturen aan info@centrum-hout.nl. Uiteraard werd er na afloop van het informatieve gedeelte volop verder gepraat onder het genot van het hapje en een drankje.

Overige relevante informatie:
Houtwijzer Gevelbekleding
CE-documentatie

Reacties

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.