77 inzendingen dingen mee naar De Houtprijs 2012

09
mei
2012
Het was een flinke klus, maar inmiddels zijn alle enveloppen uitgepakt en de inzendingen bekeken. Zoals altijd was het spannend tot de laatste dag. Vol verwachting keken we uit naar de postbode op 1 mei en niet voor niks. Maar liefst 77 inzendingen dingen mee naar De Houtprijs 2012. Bekijk de inzendingen.

Van 1 maart tot 1 mei 2012 konden architecten, ontwikkelaars en bouwkundige instellingen houtrijke bouwprojecten en innovaties insturen voor De Houtprijs 2012. De tweejaarlijkse prijsvraag wordt georganiseerd door Centrum Hout om nieuwe technieken, toepassingen én de vele mogelijkheden van de hernieuwbare grondstof hout volop in de schijnwerpers te zetten. De Houtprijs kent twee categorieën: de Houtarchitectuurprijs en de Houtinnovatieprijs.

De Houtarchitectuurprijs
De Houtarchitectuurprijs staat open voor bouwprojecten die de unieke eigenschappen van hout goed in beeld brengen. Niet de grootte van het project is bepalend, maar de vormgeving, juiste toepassing én detaillering van hout. Het project moet in Nederland gerealiseerd zijn tussen 1 maart 2010 en 1 maart 2012. Een deskundige vakjury onder leiding van BNA directeur Fred Schoorl buigt zich over de inzendingen en beoordeelt niet alleen de esthetische uitstraling, maar ook de functionele kwaliteiten in ontwerp, constructie, uitvoering en detaillering. De Houtarchitectuurprijs kent vier subcategorieën: utiliteitsbouw (26 inzendingen), woningbouw (21 inzendingen), renovatie/restauratie (2 inzendingen) en overige (18 inzendingen). De inzendingen variëren van kantoren, bibliotheken, restaurants, een kerk, een museum, een sportcomplex, een wijkgebouw tot een afvalbrengstation. Opvallend is het aantal gebouwen met een zorgfunctie (zorgboerderijen) bij de inzendingen. Naast de woning- en utiliteitsbouw bestaat de categorie 'Overig' onder andere uit een recreatiewoning, tuinhuisje, maar ook een orgelmeubel en een beeld dat op een rotonde staat.

De Houtinnovatieprijs
De Houtinnovatieprijs richt zich op innovatieve houttoepassingen in de bouw, zoals nieuwe technieken, productverbeteringen, bijzondere bouwmethoden of werkwijzen die een betere kwaliteit of grotere acceptatie van houttoepassingen teweegbrengen. De deskundige vakjury onder leiding van TU Eindhoven hoogleraar Jos Lichtenberg beoordeelt de inzendingen in hoeverre de plannen de concurrentiepositie van hout(-producten) versterken, van recente datum zijn, bijdragen aan duurzaam bouwen én in ons land in de praktijk toepassing vinden dan wel beschikbaar zijn. Voor de Houtinnovatieprijs zijn 10 inzendingen ingestuurd, welke met name gericht zijn op innovatieve houtbouwsystemen of -elementen.

Na de zomer maakt de jury de genomineerde inzendingen bekend en wordt het publiek uitgenodigd te stemmen op een favoriete inzending voor de publieksprijs. Alle 77 inzendingen kunt u bekijken op www.dehoutprijs.nl. De prijswinnaars worden bekend gemaakt tijdens de Nationale Houtdag die op 28 november plaatsvindt. De Houtprijs wordt sinds 1995 georganiseerd en biedt deelnemers een platform om zichzelf en hun project of innovatie onder de aandacht te brengen van een breed publiek en de vakmedia.

Voor vragen over De Houtprijs kunt u contact opnemen met Eric de Munck van Centrum Hout via 036 5329821 of e.de.munck@centrum-hout.nl

Foto: De bokaal van de Houtprijs die de winnaar in ontvangst mag nemen tijdens de Nationale Houtdag
 

Reacties

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.