Nominaties Houtarchitectuurprijs bekend

09
okt
2012

Almere 9 oktober - "Hout blijft verrassend, in zijn expressie, (her)bruikbaarheid en esthetische kracht. Ook dit keer blijkt uit de inzendingen de kracht van hout en het feest van inventiviteit van architecten. Tegelijkertijd mag er meer worden geïnnoveerd en geëxperimenteerd, zeker ook gezien de opgave van duurzaamheid", zo vat juryvoorzitter en BNA-directeur Fred Schoorl de 67 inzendingen van de Houtarchitectuurprijs samen. De vakjury beloont onder Schoorl’s leiding zes inzendingen met een nominatie waarvan de winnaar bekend gemaakt gaat worden tijdens de Nationale Houtdag op 28 november.

1) Hotel Eb en vloed op landgoed de Horst van OTH Architecten
2) NIOO KNAW Wageningen van Claus en Kaan Architecten
3) Kaap SKil, museum van jutters en zeelui van Mecanoo Architecten
4) Bibliotheek Boekenberg in Spijkenisse van MVRDV
5) Duurzaam kerkje Mennorode in Elspeet van FARO Architecten
6) Mosesbrug in Halsteren van RO&AD Architecten

“Doorslaggevende factoren om de inzendingen te belonen met een nominatie zijn de esthetische kwaliteiten van de ontwerpen, de bijdrage aan het imago van hout, vernieuwende aspecten of andere bijzondere bijdragen aan houtarchitectuur.”, aldus Schoorl. Ook keek de jury nadrukkelijk naar de aandacht voor duurzaamheid in het ontwerp waarbij levensduur, milieubelasting, nauwkeurige detaillering en uitvoering én materiaalselectie per toepassingsgebied zijn meegenomen.

De Houtarchitectuurprijs maakt onderdeel uit van de Houtprijs die eens in de twee jaar uitgeschreven wordt door Centrum Hout. Doel van de Houtprijs - bestaande uit de categorieën Architectuur en Innovatie - is een platform te bieden voor nieuwe technieken, verantwoorde toepassingen en mogelijkheden van de hernieuwbare grondstof hout. Ondanks de moeilijke tijden voor de bouw in Nederland werden er in totaal 77 inzendingen ingestuurd. 10 inzendingen dingen mee maar de Houtinnovatieprijs. De jury van de Houtinnovatieprijs heeft besloten in verband met het aantal inzendingen geen genomineerden te selecteren. Desalniettemin zal er wel een winnaar bekend gemaakt worden.

De prijsuitreiking van de Houtprijs vindt plaats tijdens de Nationale Houtdag op 28 november in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Naast het oordeel van de jury wordt het publiek uitgenodigd een stem uit brengen op hun favoriete ontwerp. Dit kan via www.dehoutprijs.nl.

Jury Houtarchitectuurprijs:
Fred Schoorl (voorzitter): Directeur Bond van Nederlandse Architecten (BNA)
Jan Willem van de Kuilen: Hoogleraar Technische Universiteit Delft - Houtconstructies en hoogleraar Hout in de bouw Technische Universiteit München
Tanja Buijs – Vitkova: Zelfstandig architect (voorheen Architectenburo Ir. Rudy Uytenhaak)
Hans de Groot: Hoofdredacteur van Het Houtblad
Eric de Munck (secretaris): Projectleider Centrum Hout

Jury Houtinnovatieprijs:
Jos Lichtenberg (voorzitter): Hoogleraar Technische Universiteit Eindhoven - Innovatie en productontwikkeling in de bouw, hoofdredacteur BouwIQ en voorzitter SlimBouwen
Frans Bijlaard: Emeritus Hoogleraar Technische Universiteit Delft - Hout- en Staalconstructies
Nico Hendriks: Emeritus hoogleraar Technische Universiteit Eindhoven - Bouwkunde, Professional Partner BDA Groep BV
André Jorissen: Hoogleraar Technische Universiteit Eindhoven – Houtconstructies
Jack de Leeuw: Algemeen directeur Stichting Bouwresearch (SBR)
Eric de Munck (secretaris): Projectleider Centrum Hout

Voor de redactie (niet voor publicatie)
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mirjam Wagteveld via 06 46626535.


Reacties

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.