Drie winnaars voor studentenprijsvraag WoodChallenge

28
nov
2012
De vakjury van de studentenprijsvraag WoodChallenge maakt onder leiding van juryvoorzitter en Jongeneel-directeur Arnold Koomen maar liefst drie eerste prijswinnaars bekend tijdens de Nationale Houtdag op 28 november in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Om recht te doen aan de verschillende type inzendingen en individuele kwaliteiten die duidelijk uitsteken boven de andere inzendingen werden Wouter van Leen van de Hogeschool Amsterdam, Tunis Hoekstra van de Technische Universiteit Delft, en Eelko Kroon van de Technische Universiteit Delft beloond met een gedeelde eerste prijs. Kere Stams van het Hout- en Meubileringscollege kreeg de meeste stemmen van het publiek en ontving daarvoor de Publieksprijs.

WoeSL - Wouter van Leen (Hogeschool van Amsterdam)
“Wouter heeft een kinderstoel gemaakt, met aandacht voor het kind (bewegingen in verschillende richtingen). Maar ook voor de ouder (die het stoeltje moet schoonhouden en van stand veranderen) en voor alle anderen die er naar kijken (een genot voor het oog). Door het gebruik van hout heeft de maker de minimalistische vorm met mooie rondingen mogelijk weten te maken en heeft het geheel een heel natuurlijke vertrouwde uitstraling gekregen. De afwerking is van een hoog niveau. Dit ontwerp draagt bij aan een goed imago van hout in een voor hout niet gebruikelijke toepassing. Er is met veel passie en vakmanschap aan het ontwerp gewerkt.”

Het verval gekoesterd - hergebruik ruïne steenfabriek ‘De Liesbosch’ - Eelko Kroon (TU Delft)
‘’Buitengewoon stoer om hout toe te passen op een voormalige steenfabriek. Het ontwerp is prachtig, passend in het landschap en de vernieuwing maakt van het oude een geheel nieuwe werkelijkheid. De licht gevouwen, moderne kap van gelamineerde spanten koestert de oude gewelven. Het zwarte, met houten latten beklede dak kapselt de functie in zonder te gekunsteld te zijn. De jury is onder de indruk van de inzending, die goed doordacht, gedocumenteerd en uitgewerkt is. Eelko heeft de eigenschappen van hout weten te duiden en op de juiste plaatsen ingezet. De uitwerking is dusdanig gedetailleerd dat een aannemer zo aan de slag kan.”

Stapelen met houtskeletbouw  - Tunis Hoekstra (TU Delft)
‘De inzending van Tunis is praktijkgericht en biedt een zeer bruikbare oplossing voor een duidelijk dilemma: hoe kan ik voldoende schrankstijfheid garanderen als ik houtskeletbouw in meerlaagse vorm ga toepassen? Dit rekenprogramma kan de onzekerheid bij constructeurs en opdrachtgevers wegnemen en opent de weg naar meer houtskeletbouw. De jury raadt Tunis aan zijn onderzoeksresultaten goed te promoten, want dit soort rekenwerk verkoopt zich, ondanks het belang ervan, niet vanzelf. Het winnen van de WoodChallenge 2012 is ongetwijfeld een zet in goede richting.”

De studentenprijsvraag WoodChallenge is een initiatief van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen en Centrum Hout. In totaal werden 19 inzendingen ingestuurd voor de prijsvraag. Een mooi aantal. Opvallend is de diversiteit in de ingestuurde projecten (www.woodchallenge.nl). Niet alleen zijn er veel verschillende type inzendingen variërend van ontwerpen, tot meubels, gebruiksvoorwerpen en rekenmodellen. Ook is er niveauverschil zichtbaar qua uitwerking. Zeer verheugd is de jury met de tot in detail uitgewerkte inzendingen, die zo gebouwd of ontwikkeld kunnen worden. Ook de praktijkrelevantie is een belangrijk aspect voor de jury. Zo zijn er meerdere projecten gericht op hoogbouw in hout. Zeer relevant aangezien hier ook in de markt toenemende aandacht voor en vraag naar is. Andere aspecten waar de jury naar heeft gekeken is de motivatie van studenten waarom de keuze voor hout is gemaakt, evenals hoe men omgaat met milieuaspecten, esthetiek en functionaliteit.

De jury van de WoodChallenge bestaat uit A.A.C. (Arnold) Koomen (algemeen directeur Koninklijke Jongeneel BV Utrecht en juryvoorzitter namens initiatiefnemer Koninklijke VVNH), ir. E. (Els) Zijlstra (architect en directeur Materia en Materia Inspiration Centre Amsterdam), prof.ir. R.H. (René) van Zuuk, (directeur René van Zuuk Architekten bv Almere en voormalig hoogleraar Architectonisch Ontwerpen TU Eindhoven), dr.ing. P.J. (Peter) Fraanje (directeur NVTB Nieuwegein), J.J. (Hans) de Groot (redacteur Het Houtblad Rotterdam), J.D. (Jan) de Jong (TNO Bouw - specialist hout en houtproducten), en ir. E.D. (Eric) de Munck (secretaris en projectleider Centrum Hout Almere).

Foto: Henk ten Bouwhuis. Van links naar rechts: Tunis Hoekstra, Wouter van Leen, Arnold Koomen (juryvoorzitter), Eelko Kroon en Kere Stams (winnaar publieksprijs).

Reacties

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.