Nieuwe uitgave Houtskeletbouw Dossier - thema Comfort

04
feb
2013
Een ideaal huis is een rustplek, een plaats om graag te verblijven en om naar terug te keren. Een goed binnenklimaat en een hoog wooncomfort zijn daarvoor cruciaal. Niet veel mensen weten dat de gekozen bouwmethode en constructiewijze van een woning hierbij een belangrijke rol spelen. Bewoners van houtskeletbouwwoningen weten dat wel, want comfort komt van binnen. Lees de nieuwe uitgave van het Houtskeletbouw-dossier met het thema Comfort.

Bovenstaande brochure is de zevende uitgave van het Houtskeletbouw-dossier, een uitgave van Centrum Hout in samenwerking met de Vereniging van Houtskeletbouwers. Eerdere uitgaven zijn:

Dossier #7 Comfort (download pdf) NIEUW!
Dossier #6 Renovatie (download pdf)
Dossier #5 Ontwerpen (download pdf)
Dossier #4 Kwalitatief (download pdf)
Dossier #3 Waardevastheid (download pdf)
Dossier #2 Gezondheid en klimaat (download pdf)
Dossier #1 Brandveiligheid (download pdf)


Wat is Houtskeletbouw?

Houtskeletbouw (hsb), zoals toegepast in Nederland, is een bouwmethode, waarbij de woningen worden geassembleerd met pasklare prefab elementen. Deze zijn verdiepingshoog, vaak ook woningbreed, en licht van gewicht. De wandelementen zijn opgebouwd uit naaldhout stijl- en regelwerk, de vloer en dakelementen uit balken van naaldhout. De elementen zijn gevuld met isolatiemateriaal en vervolgens bekleed met plaatmateriaal. Bakstenen huizen zijn een typisch Nederlands fenomeen. Van oudsher is houtskeletbouw de standaardbouwwijze in landen als de Verenigde Staten, Canada, Zweden, Finland, Noorwegen, Schotland, Engeland en Duitsland. Sinds de introductie circa veertig jaar geleden zijn er in Nederland meer dan 100.000 hsb-woningen gerealiseerd, met tevreden bewoners. Ook het gebruik van hsb-elementen in combinatie met andere bouwmethoden is de afgelopen jaren hand over hand toegenomen.

Met houtskeletbouw worden gezonde, comfortabele en waardevaste woningen gerealiseerd die ook nog eens bijdragen aan een beter milieu. De woningen zijn immers van nature energiezuinig en het gebruik van hout verlaagt de uitstoot van broeikasgassen (CO2) in de atmosfeer en vertraagt daardoor de opwarming van de aarde.

Hsb is veelzijdig toepasbaar en geschikt voor woningen, woongebouwen tot vijf verdiepingen, utiliteitsbouw, optopprojecten en renovaties in iedere stijl. De gevelafwerking is helemaal vrij. Voor het buitenspouwblad kan men kiezen voor bijvoorbeeld metselwerk, pleisterwerk, hout, plaatmateriaal, keramische elementen of een combinatie hiervan. De leden van de Vereniging van Houtskeletbouwers (VHSB) leveren kwaliteitsproducten met KOMO-keur. Alle technische details zijn voorhanden en de kwaliteit wordt gecontroleerd.


Aanbevolen literatuur om verder te lezen:

Handboek Houtskeletbouw, Ontwerp, techniek en uitvoering (met 45 aansluitdetails), februari 2012, SBR Rotterdam en Centrum Hout Almere. (te verkrijgen via SBR).

Reacties

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.