Ad van Reekum

AlleeWonen


“Houtskeletbouw is milieuvriendelijk, een snelle bouwmethode en het leidt tot veel energiebesparing door de goede luchtdichtheid- en isolatiemogelijkheden.”


Aan de buitenkant niet te zien, maar in de gerenoveerde woningen in de Kroeven in Roosendaal speelt hout een zeer belangrijke rol. Ad van Reekum, projectmanager bij AlleeWonen, was nauw betrokken bij de keuze voor houtskeletbouw en is overtuigd van de voordelen van deze bouwmethode. “Houtskeletbouw is milieuvriendelijk, een snelle bouwmethode en het leidt tot veel energiebesparing door de goede luchtdichtheid- en isolatiemogelijkheden.” Ook geven de prefab mogelijkheden van houtskeletbouw minder bouwverkeer en onrust voor de bewoners. “In 1 dag werden de houten gevelelementen en het nieuwe dak geplaatst. De bewoners hoefden alleen de zolder leeg te maken.”

Van G label naar A++
De keuze voor houtskeletbouw had met meerdere aspecten te maken. Van Reekum legt uit dat AlleeWonen de woningen wilde renoveren tot toekomstgerichte woningen. “Fossiele brandstoffen worden steeds schaarser. Daar moeten we op inspelen. Ook om de woonlasten te kunnen beheersen voor de bewoners.” Uitgangspunt was daarom het renoveren naar energiezuinige woningen op basis van de passiefhuisprincipes. Passief bouwen heeft een zeer laag energiegebruik als uitgangspunt, met een gezond binnenklimaat en een hoog comfort in zomer en winter, legt Van Reekum uit. Hout neemt geen warmte op en een houten huis koelt daarom in de zomer veel sneller af dan een huis van beton. Ook in de winter is hout een voordeel voor het binnenklimaat. Een houten huis voelt snel lekker warm aan. “Met een fors isolatiepakket zijn de woningen van energielabel G naar A++ gegaan. Daarmee kunnen de gerenoveerde woningen ook in de toekomst concurreren met nieuwe energiezuinige woningen die er komen. Wij moeten als woningcorporatie vooruit kijken.”, aldus Van Reekum. De gevels en daken zijn volledig gestript en hebben een nieuwe schil in houtskeletbouw gekregen. De houtskeletbouwelementen zijn gevuld met cellulose. “Dit is een afvalproduct en geeft een goede isolatie.” De buitengevel is afgewerkt met leistenen.Hout is functioneel
Hout is natuurlijk mooi om te zien, maar bij grootschalige woningbouw- en renovatieprojecten van woningcorporaties gaat het daar niet om, legt Van Reekum uit. “Kosten en onderhoud zijn voor ons doorslaggevend voor de keuzes die we maken. Maar ook de prefab mogelijkheden waren voor ons cruciaal in dit grote renovatieproject.“ De houtskeletbouwelementen werden in de fabriek door de bouwer VDM Woningen in elkaar gezet. In 1 dag zijn de nieuwe elementen en het dak geplaatst. Dit is een enorm voordeel voor de bewoners. Zij konden er blijven wonen en hadden minder overlast van de renovatie.

Goed voorbeeld, doet goed volgen
Van Reekum vertelt dat het project veel aandacht heeft gekregen. Het was het eerste grootschalige renovatieproject met houtskeletbouw in Nederland. Zo heeft Centrum Hout er in 2010 een zeer goed bezocht projectseminar aan gewijd. En zoals dat gaat: een goed voorbeeld, doet goed volgen. Een collega corporatie in Tilburg heeft een soortgelijk proefproject als opmaat naar grootschalige toepassing gerealiseerd.
Gewicht: 
21